Onderzoek: zij-instroom in de techniek vergroten door betere samenwerking
Om het tekort aan vakmensen op te vullen worden regelmatig zij-instromers ingezet. Daarom is het interessant om de huidige stand van zaken van zij-instroomprojecten in de technische maak- en installatiebranche in Limburg onder de loep te nemen. Techniekcoalitie Limburg liet een verkennend onderzoek uitvoeren om tot een gerichte gezamenlijke aanpak te komen. Je leest hier de belangrijkste conclusies.
Uit het onderzoek blijkt allereerst dat de definitie van instroom niet eenduidig is. Zij-instromers worden gezien als werkzoekenden die opgeleid zijn voor een andere branche, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vroegtijdige schoolverlaters, arbeidsmigranten etc. Het is daardoor lastig om projecten met elkaar te vergelijken. Ondanks de grote en diverse projecten in de provincie Limburg blijkt het aantal zij-instromers dat succesvol instroomt in een techniekbranche helaas niet groot.
Maatwerk is vereist
Het blijkt dat aanbod en vraag nog onvoldoende op elkaar zijn afgestemd. Het plaatsen van zij-instromers vraagt om maatwerk. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat de kans dat een zij-instromer wordt geplaatst, verschilt per type organisatie. Bij installatiebedrijven en het grootbedrijf is de kans op plaatsing groter. Zij zijn intern beter toegerust en hebben vaker eenduidige functies. Dat maakt dat zij-instromers makkelijker instromen bij dit type bedrijven dan bijvoorbeeld bij kleine metaalbewerkingsbedrijven.
Kortom: werk aan de winkel!
Het onderzoek geeft een aantal aanknopingspunten voor een succesvolle aanpak. Ten eerste moet de technieksector positief, maar vooral ook reëel geprofileerd worden. Verder moeten mensen een concreet idee krijgen van welk soort taken en beroepen er liggen, zodat ze een beroep kiezen waar ze zelf in eerste instantie niet aan hadden gedacht. En doordat we techniekbreed samenwerken valt er ook iets te kiezen: banen binnen de (kleinschalige) metaalbewerking, installatiebedrijven of grote productiebedrijven. Ook voor ondernemingen is er werk aan de winkel: beter kijken waar nieuwe mensen delen van het werk van bestaande werknemers uit handen kunnen nemen. En zorgen voor een goede cultuur en ondersteuning op de werkvloer. Daar waar dit voor kleine bedrijven individueel moeilijk is, kan dat collectief worden opgepakt.
Samenwerken om zij-instroom te vergroten
De verschillende initiatieven zouden beter kunnen samenwerken. Zo kunnen we bijvoorbeeld samen beter de sector laten zien, mensen screenen op hun sterke kanten, capaciteit bundelen om bedrijven en kandidaten te ondersteunen en ondersteunende regelingen beter op elkaar af stemmen. Om die reden zoekt de Techniekcoalitie ook regionale partners op in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.
Meer weten? Bekijk hier het hele rapport.