Tweede traject Hybride Techniekopleiders gaat van start!

In het najaar van 2021 start het tweede tra­ject hy­bri­de tech­nie­kop­lei­ders Limburg. Het eerste traject was een succes. 16 professionals haalden in juni 2021 hun Pedagogisch Didactisch Diploma van Fontys Hogeschool. Het traject is bedoeld voor praktijkprofessionals, die ook een bijdrage willen leveren aan het technisch onderwijs. Zij combineren hun huidige baan met lesgeven als gastdocent in het (V)MBO of als techniekambassadeur of professionele praktijkopleider in het bedrijfsleven.


In het traject leren deelnemers didactische en pedagogische vaardigheden om (toekomstige) techniekcollega’s op te leiden of bij te scholen. Het traject wordt financieel mogelijk gemaakt door Sterk Techniekonderwijs in Limburg (STO), de provincie Limburg, de deelnemende opleidingsfondsen (Wij Techniek, OOM en A+O Metalektro) en Bouwend Nederland. Samen met het Limburgse (V)MBO, Fontys en Techniekcoalitie Limburg organiseren zij dit traject. De lesbijeenkomsten vinden centraal in Limburg plaats. De inschrijving voor het traject staat vanaf vandaag open.

Kennis leren overdragen
Potentiële deelnemers zijn technische professionals, die een specifiek technisch vakmanschap als achtergrond hebben en daar specialist in zijn. Zij leren hun eigen technische kennis en vaardigheden over te dragen. Na afloop zijn zij in staat om scholingsactiviteiten te organiseren, trainingen, cursussen en workshops te verzorgen, anderen te coachen en lesmateriaal te ontwikkelen.

“Het is belangrijk om te investeren in ontwikkeling van talent zodat we samen meer slagkracht krijgen.”


Belangrijk voor ‘leven lang leren’
Sterk Techniek onderwijs Limburg maakt samen met de Techniekcoalitie Limburg het traject ‘Hybride techniekopleiders’ voor de tweede keer in Limburg mogelijk. Zo stimuleren zij ‘een leven lang leren’ in de branche. Door toekomstige professionals op te leiden en actuele kennis naar scholen te brengen. Dit is nodig omdat de krapte op de technische arbeidsmarkt groot is. Daarbij verandert het werkveld continu door ontwikkelingen als digitalisering, de energietransitie en robotisering. Ook helpt deze aanpak het docententekort te verminderen. Het succes van onderwijs staat of valt met vakmensen, die hun kennis en expertise delen met de nieuwe generatie technici en de interesse bij hen wekt om ook daadwerkelijk in de techniek aan de slag te gaan.

Traject en opleiding
Iedereen met een technische opleiding op minimaal mbo-3 niveau kan zich aanmelden. Deelnemers kunnen hun baan in de techniek combineren met lesgeven als hybride techniekopleider. De opleiding omvat 18 scholingsdagen in een periode van 10 maanden. De lessen vinden om de week plaats, starten na werktijd in de namiddag en avond (16.00 tot 20.30 uur). Ze worden gegeven door Fontys Hogeschool in samenwerking met Gilde opleidingen/Vista College op een centrale locatie in Limburg. Iedere deelnemer loopt 80 uur stage bij een MBO- en/of VMBO-school bij hem/haar in de buurt.

Klik hier om je aan te melden!

Over Techniekcoalitie Limburg
In Limburg hebben we een structureel en oplopend tekort aan goed opgeleid personeel in technische beroepen. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische ontwikkelingen. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling van ondernemingen en werknemers. Techniekcoalitie Limburg is opgericht om de Limburgse maakindustrie op een praktische manier te ondersteunen om met hun huidige team in te spelen op de toekomst en goed voorbereid te zijn op (zij)instromers. Met de ondersteuning van de provincie Limburg doet de Coalitie dit onder andere via gratis advies, de inzet van online kennismanagement en cursussen, een breed netwerk en het leggen van nuttige verbindingen. Ook biedt het initiatief goede praktijkvoorbeelden van andere bedrijven en toegang tot de ondersteuning van diverse scholingsfondsen. Techniekcoalitie Limburg is een samenwerking van Techniek Nederland, FME, Metaalunie, Wij Techniek, OOM en A+O Metalektro. En werkt samen met de vakorganisaties en regionale partijen zoals het Limburgse (V)MBO en HBO, de UWV’s, werkgeversservicepunten, Loketten Leren en Werken en LEO Loopbaan en Ontwikkeling.

Nieuws & tips Doe hier je voordeel mee

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer

Reorganisatie VDL Nedcar - Techniekcoalitie kan hierbij ondersteunen

Reorganisatie VDL Nedcar - Techniekcoalitie kan hierbij ondersteunen

Vanaf april 2024 zal een grote groep medewerkers gefaseerd VDL Nedcar verlaten.

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren