De Heer Medicom: broodnodige technologie in de zorg
Technologie dringt steeds dieper door in de zorg. De Heer Medicom is één van de koplopers op het gebied van zorgdomotica. Tientallen zorgorganisaties in Nederland maken gebruik van de digitale beveiligingssystemen van het in Born gevestigde bedrijf. Met een nieuw beoordelingssysteem met aandacht voor scholingsmogelijkheden voor de (toekomstige) medewerkers is het bedrijf klaar voor verdere expansie die er volgens directeur Frans Luiten zeker komt.
Inzet en ontwikkeling van robots is één van de pijlers onder De Heer Medicom.
Met ontwikkelplan en scholingsbudget voor elke medewerker klaar voor verdere groei. De krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar, zeker in de zorg en techniek. Dubbele pech voor De Heer Medicom, een techbedrijf dat uitsluitend voor de zorgsector werkt en voortdurend op zoek is naar engineers en techneuten. Om te voldoen aan de klantvraag is een constante instroom van mensen nodig.
Structuur
Vanzelfsprekend onderhoudt De Heer Medicom goede relaties met de onderwijsinstellingen en zijn er altijd wel meerdere stagiairs aan het werk in Born. En natuurlijk worden concurrerende arbeidsvoorwaarden geboden, maar er was ook behoefte aan een betere bedrijfsstructuur. Met behulp van een externe coach, Ielse Lohuis van PKM, aangedragen door Techniekcoalitie Limburg, werd afgelopen jaar een nieuw salarisgebouw opgesteld plus een ontwikkelplan voor elke individuele medewerker.
Inzichtelijk
Het adviestraject is nog niet helemaal afgerond, maar P&O-manager Hans Keulen ziet nu al de voordelen. ‘We zijn heel snel gegroeid met de focus op technologische ontwikkeling. Organisatorisch bleven we een beetje achter bij de groei. We volgen in principe de CAO in de Kleinmetaal, maar met zoveel verschillende functies is maatwerk nodig. We kijken naar opleiding en competenties. Voor elke functie is nu beschreven wat de mogelijkheden zijn, de indeling en beloning zijn heel inzichtelijk gemaakt op basis van PKM-methodiek. Voor de medewerker en voor ons. De ondersteuning van de coach was zeer welkom. We hebben met iedereen besproken, duidelijkheid is prettig. Ook voor nieuwe medewerkers. Voor elke medewerker is een flink scholingsbudget beschikbaar.’
Zorgtechnologie
Als (bij)scholing en bijblijven érgens nodig is, dan wel in de zorgtechnologie. De toekomst van de zorg? Frans Luiten staat op en vraagt hem te volgen naar de ontvangsthal. Twee sneeuwwitte robots verschijnen, zeggen vriendelijk goedendag en vragen of ze iets kunnen betekenen voor de bezoekers. Ondertussen meten ze snel de lichaamstemperatuur en bieden ze ontsmettingsdoekjes aan, een coronacheck light. ‘De ontwikkeling van robots gaat razendsnel’, zegt de directeur die aan het hoofd staat van een van de meest innovatieve bedrijven van Limburg met ruim 40 medewerkers op de loonlijst. ‘Ze worden meer en meer ingezet in de zorg. Ze kunnen steeds meer. Bewoners die de weg kwijt zijn bijvoorbeeld terugbrengen naar hun kamer, onregelmatigheden opmerken en zorgpersoneel inschakelen, eten en drinken brengen. Zelfs een slaapliedje zingen of een dansje maken. Onpersoonlijk? We zullen ze in de zorg heel hard nodig hebben. Personeel is niet alleen duur, het is ook amper te vinden. Inzet van technologie is onvermijdelijk. Plus investeren in onze mensen, daar was ook het adviestraject met TCL op gebaseerd.’
De Heer Medicom
De Heer Medicom vierde in 2021 het 60-jarig bestaan. Het bedrijf startte onder de naam Bruls Telecom met de aanleg van TV-kabels en ontwikkelde zich door tot specialist in domotica. Eerst betrof het een eenvoudige babyfoon, nu gaat het om intelligente systemen met camera’s en sensoren. Gemonteerd in de zorgkamers of thuis en op een platform te monitoren door verzorgers op afstand. In 2000 werd de naam veranderd en in 2003 verhuisde De Heer Medicom naar een nieuw pand in Born. Het bedrijf staat in de top-vijf van Nederlandse domotica-aanbieders.