INNO+: technici vinden en binden

INNO+ uit Panningen ontwikkelt en bouwt duurzame klimaatinstallaties en luchtwassers voor veestallen. Het bedrijf legt de focus meer en meer op het buitenland. Vasthouden en motiveren van ervaren mensen is een belangrijk issue. Reden om samen met een adviseur een actieplan op te stellen om vooral iedereen binnenboord te houden en ruimte te bieden voor ontwikkeling.

In 2016 stond Maurice Ortmans met INNO+, het bedrijf dat hij in 2003 oprichtte met twee compagnons, voor een dilemma. Consolideren in de thuismarkt of de vleugels verder uitslaan. Het werd het laatste met Big Dutchman als nieuwe moederorganisatie.

INNO+ ziet nu de vraag uit onder meer China, Korea, Japan en ook Europa sterk groeien. ‘Zeker, maar ook dat betekent weer aanpassen. Met name op de afdeling service ontstonden knelpunten. Het werk van die jongens verandert, er moet bijvoorbeeld meer gereisd worden. Niet elke monteur heeft daar trek in. Juist nu is het zaak om de goede mensen vast te houden. Er wordt zo aan technische mensen getrokken, ze kunnen bij wijze van spreken overal aan de slag.

Aderlating
Voor INNO+ is het vertrek van een monteur echt een aderlating. Alleen al de interne opleiding vergt drie jaar. ‘Omdat het zo’n breed vak is. We installeren ingewikkelde installaties en de techniek staat niet stil. Dat betekent voortdurend leren. Het zijn interessante banen met heel veel afwisseling waarvoor we alleen getalenteerde en gemotiveerde technici kunnen inzetten.’

Vinden en binden
Technici vinden en binden is dus het devies. ‘We realiseerden ons dat we méér moeten bieden, de functies nog aantrekkelijker maken. Ook omdat niet elke monteur graag in een stal werkt. Salaris is uiteraard een middel, maar dat is niet het enige. Om meer richting te krijgen hebben we via een voucher van Techniekcoalitie Limburg een adviseur aangetrokken. Een goede zet. Hij heeft door middel van interviews precies in kaart gebracht wat onze monteurs belangrijk vinden, wat hun wensen zijn en vooral hoe ze hun werk willen invullen. Op basis daarvan hebben we de kernwaarden geformuleerd en de afdeling opnieuw ingericht. Het werk wordt anders verdeeld, er is meer afwisseling. Monteurs kunnen deels ingezet worden bij R&D bijvoorbeeld. We hebben een Engelse specialist aangenomen die de dealers in het buitenland opleidt. En er is veel meer overleg en de mannen krijgen inzicht in de cijfers. Ze zien direct de resultaten van hun inbreng in een project. Dat is erg motiverend.’

Beste team
Een half jaar na afronding ziet Maurice Ortmans al de resultaten. ‘Zeker weten. Ik krijg enkel positieve reacties. “Het beste team” ooit, zei onlangs een van de mensen die hier al vanaf het begin werkt. Een betere bevestiging kun je niet krijgen. We gaan op deze voet verder. De samenwerking met de adviseur is verlengd om het opleidingsplan te verfijnen en nieuwe medewerkers aan te trekken. En dat lukt, omdat we mensen zoeken die onze kernwaarden omarmen. Werken bij INNO+ betekent dat je echt een bijdrage levert aan duurzaamheid en dierenwelzijn. Meetbare resultaten. Een stal met een goed klimaat zorgt voor gezondere dieren en uiteindelijk gezondere producten zoals eieren en melk. Mijn passie en precies de reden waarom ik destijds dit bedrijf begonnen ben.’

INNO+ is gevestigd in Panningen, er werken nu 30 mensen. Het in 2003 opgerichte bedrijf maakt deel uit van Big Dutchman, actief in meer dan 100 landen. INNO+ heeft de ambitie om de meest energiezuinige stallen te bouwen met het beste klimaat voor dieren.

www.inno-plussystems.comPraktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Nieuwe online module lasrobot

Nieuwe online module lasrobot

Stel, je overweegt als bedrijf om te automatiseren door een lasrobot aan te schaffen. Maar, is het eigenlijk wel verantwoord en haalbaar? ‘Automatisering’ of ‘robotisering’ maakten voor veel vakmensen geen deel uit van hun opleiding. De nieuwe online module ‘aanschaf van een lasrobot’ geeft jou, als werkende, hele praktische handvaten die je helpen in dit belangrijke beslissingsproces.

Lees meer

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Nieuwe data voor de Wij Techniek zij-instroomsessie

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:

Blijf op de hoogte

Elk twee maanden versturen we een nieuwsbrief met daarin onze tips voor ondernemers, praktijkverhalen en relevante informatie over onze ondersteuning. Wilt u ook op de hoogte blijven van ons aanbod en advies? Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief.

adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren