Praktijkverhalen - Hybride techniekopleiders
Lees de ervaringen van anderen
Benieuwd wat we tot nu toe al hebben gedaan? Lees hier praktijkverhalen van andere ondernemingen, vakmensen en zij-instromers.
“Jonge mensen enthousiast maken voor techniek”
François Lenaerts is één van de deelnemers in het traject Hybride Techniekopleiders Limburg. Hij heeft niet de intentie om fulltime docent te worden, maar de combinatie met zijn baan als engineer spreekt hem wel aan. “En ik wil iets terugdoen naar de scholen die mij destijds zo’n goede basis hebben gegeven voor een mooie carrière.”
Het traject Hybride Techniekopleider (HTO) is in eerste instantie bedoeld voor werknemers die hun kennis en kunde willen overdragen aan leerlingen. Op de werkvloer bij hun baas of parttime bij een VMBO- of MBO-instelling. Directeur Frank Thijssen van Lommen Installatie in Venlo volgt het traject vooral omdat hij vindt dat werkgevers meer moeten doen om technische beroepen te promoten. “De instroom is veel te laag. Het tekort aan vakmensen is nu al nijpend en dat wordt alleen maar erger.”
Eerste lichting Hybride Techniekopleider Limburg onderweg
Vakmensen die hun kennis en kunde delen en overdragen aan stagiaires en (jonge) collega’s. Ze zijn er zeker, maar iemand iets leren, opleiden, is een vak apart. In het traject Hybride Techniekopleider krijgen vakmensen van onderwijsspecialisten geleerd hoe ze dat moeten doen. In september ging in Limburg op initiatief van Techniek Coalitie Limburg een eerste lichting cursisten aan de slag.
Tjeu Winkelmolen: ‘Mooi om mijn kennis en ervaring te delen met jongeren’
Aan kennis en ervaring geen gebrek bij verspaner Tjeu Winkelmolen. Dertig jaar geleden begon hij als constructeur bij Oerlikon-Eldim. Daar groeide hij door naar verspaningstechnoloog op het gebied van draaien en frezen en leerde veel over het programmeren van 5-assige Multitaskmachines.