“Maak je werk boeiender en gevarieerder”

Wat is een Hybride Techniekopleider en hoe realistisch is het om naast je werk een opleiding te volgen? We vroegen het Marjolein van Bruggen van OTIB.

Naast je werk in de elektrotechniek of bijvoorbeeld de bouw ook af en toe praktijkopleider of docent voor de klas. Het is een combinatie die waardevol is voor zowel onderwijsinstellingen als het bedrijfsleven. Onderwijsinstellingen kampen namelijk met een tekort aan docenten en het bedrijfsleven schreeuwt om een nieuwe aanwas techneuten. “Zonder voldoende leerkrachten, kunnen we ook geen leerlingen opleiden”, stelt Marjolein.

Hybride Techniekopleider
Een benaming die mogelijk niet meteen voor de verbeelding spreekt, maar wat niets meer is dan een soort combinatie functie. “Je blijft je vak uitoefenen bij je huidige werkgever, maar helpt af en toe in het onderwijs. Door leerlingen te begeleiden of lessen te geven op een ROC of VMBO”, vertelt Marjolein. “Je moet het leuk vinden om je kennis en ervaring te delen met de nieuwe generatie techneuten. Daarnaast leer je met een opleiding de pedagogische vaardigheden om je kennis ook goed over te brengen op de leerling of klas.”

Hoe ziet de opleiding eruit?
“De opleiding voor Hybride Techniekopleider bestaat uit achttien lesdagen, verdeeld over twaalf maanden. We hebben zoveel mogelijk rekening proberen te houden met vakmensen die overdag gewoon hun werk moeten uitvoeren. Om die reden zijn de lessen aan het einde van de middag en in de avonduren.”

Wat kan ik na de opleiding?
“Dat ligt niet meteen vast. Je kan bijvoorbeeld praktijkinstructeur worden of onderwijsassistent. Daarnaast is het ook zeker mogelijk dat je gastlessen gaat geven over een onderwerp waar jij in gespecialiseerd bent.”

Hoeveel kost de opleiding?
“De kosten van de opleiding worden betaald vanuit OTIB. Dit doen we samen met de provincie Limburg. Het kost jou of je werkgever dus niets!”

Meer informatie of aanmelden?
Neem een kijkje op ‘Ik wil Hybride Techniekopleider worden’.

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Nieuwe arbeidsmarktcoaches

Nieuwe arbeidsmarktcoaches

Maak kennis met onze nieuwe arbeidsmarktcoaches Mariska Wilmink en Petra Denen.

Lees meer

Doorstart Techniekcoalitie Limburg

Doorstart Techniekcoalitie Limburg

In Techniekcoalitie Limburg bundelen de technische branches FME, Techniek Nederland, Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie de krachten samen met de O&O fondsen A+O Metalektro, Wij Techniek en OOM

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:

Blijf op de hoogte

Elk twee maanden versturen we een nieuwsbrief met daarin onze tips voor ondernemers, praktijkverhalen en relevante informatie over onze ondersteuning. Wilt u ook op de hoogte blijven van ons aanbod en advies? Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief.

adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren