Meer aandacht nodig in primair onderwijs voor techniek

 

Ondernemer Thijs van den Elsen geeft al drie jaar les:
“Ik vind het mooi in groepsverband kennis over te dragen”

Technische praktijkmensen die in deeltijd lesgeven op school of in hun eigen organisatie zorgen voor een win-win-win-situatie: het lerarentekort wordt aangepakt, medewerkers krijgen de kans zich verder te ontwikkelen en binnen de eigen organisatie groeit ook nog eens de vakkennis. Daarom ondersteunt Techniekcoalitie graag mensen die hybride techniekopleider willen worden door opleidingsplekken aan te bieden.

Thijs van den Elsen (55) uit Horn is zo’n opleider. Hij combineert al drie jaar het leiden van zijn onderneming in de elektrotechniek met lesgeven bij Gilde Opleidingen:

“Ik heb me er jarenlang over verbaasd waarom zo weinig jongeren kiezen voor de techniek en met name de elektrotechniek. In mijn bedrijf heb ik in totaal 45 stagiairs begeleid en enthousiast gemaakt om te kiezen voor elektrotechniek. Dat was de aanleiding en de reden voor mij om te kiezen voor de opleiding Bachelor of Education en in deeltijd als docent aan de slag te gaan.

Ik werk inmiddels 3 jaar bij Gilde Opleidingen als docent en ben daarnaast gewoon in de weer als ondernemer. Ik vind het mooi om in groepsverband kennis over te dragen. De inhoud van het vak te laten zien. Zowel in de breedte als de diepte. En de diversiteit van alle richtingen binnen de elektrotechniek te tonen. Van de basis tot de innovatie.

Het geringe animo van jongeren om de techniek in te gaan, is volgens mij terug te voeren op gebrek aan basiskennis en interesse bij de leerkrachten in het primair onderwijs. Ik mis de bezieling, de trigger. Dat blijkt ook uit diverse workshops die ik persoonlijk heb georganiseerd.

De combinatie van docent en ondernemer is een kwestie van gewoon hard werken en de ervaringen van het ondernemerschap delen met de studenten. Ik neem de praktijk mee in de lessen, waardoor de interesse en het onderzoekinstinct van de studenten gestimuleerd worden met als uiteindelijke doelstelling dat ze voor het mooie vak elektrotechniek kiezen.”

Dit interview stond al eerder in het magazine Go!zinevan Gilde Opleidingen in Roermond.

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Nieuwe online module lasrobot

Nieuwe online module lasrobot

Stel, je overweegt als bedrijf om te automatiseren door een lasrobot aan te schaffen. Maar, is het eigenlijk wel verantwoord en haalbaar? ‘Automatisering’ of ‘robotisering’ maakten voor veel vakmensen geen deel uit van hun opleiding. De nieuwe online module ‘aanschaf van een lasrobot’ geeft jou, als werkende, hele praktische handvaten die je helpen in dit belangrijke beslissingsproces.

Lees meer

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Nieuwe data voor de Wij Techniek zij-instroomsessie

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:

Blijf op de hoogte

Elk twee maanden versturen we een nieuwsbrief met daarin onze tips voor ondernemers, praktijkverhalen en relevante informatie over onze ondersteuning. Wilt u ook op de hoogte blijven van ons aanbod en advies? Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief.

adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren