“Onderwijs en praktijk verbinden”


Het traject Hybride Techniekopleider (HTO) is in eerste instantie bedoeld voor werknemers die hun kennis en kunde willen overdragen aan leerlingen. Op de werkvloer bij hun baas of parttime bij een VMBO- of MBO-instelling. Directeur Frank Thijssen van Lommen Installatie in Venlo volgt het traject vooral omdat hij vindt dat werkgevers meer moeten doen om technische beroepen te promoten. “De instroom is veel te laag. Het tekort aan vakmensen is nu al nijpend en dat wordt alleen maar erger."

Frank Thijssen is een beetje een vreemde eend in de bijt van de eerste lichting Limburgse professionals, die zich hebben ingeschreven voor de opleiding Hybride Techniekopleider. Hij is niet van plan om op scholen structureel les te gaan geven en daarnaast heeft hij weinig moeite om zijn vakkennis over te dragen. “Dat laatste doe ik al sinds ik in het installatievak zit, nu bijna veertig jaar. Ik volg de HTO-bijeenkomsten omdat ik én ambassadeur wil zijn voor technische beroepen, nóg beter nieuwe medewerkers in ons bedrijf wil begeleiden en omdat ik graag bereid ben om gastlessen te verzorgen. Ik vind dat taken, die bij het ondernemerschap horen, waarmee we meer mensen enthousiast maken om in de techniek te werken. Want we hebben ze heel hard nodig.”

Carrières

Technische beroepen hebben helaas nog steeds een te negatief imago, stelt de ondernemer vast. “Zwaar werk, matig betaald. Totale onzin, tegenwoordig kun je in tientallen technische beroepen uitstekend carrière maken. Met meestal al een vaste baan als je nog aan het studeren bent. En met ontwikkelkansen. In alle sectoren is een leven-lang-leren onderdeel van het werk. Iedereen kan opleidingen en cursussen volgen, het is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. De arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd. Gelukkig, want laten we helder zijn: de wereld kan niet zonder loodgieters, timmermensen, installateurs, elektriciens, monteurs, operators en noem maar op. Natuurlijk is het een zaak van de onderwijsinstellingen om de mensen op te leiden, maar het werven en enthousiasmeren is ook een taak van ons ondernemers. Naar school ga je pakweg acht jaar, daarna werk je er minstens veertig. Wij moeten reclame maken, laten zien hoe mooi het is om iets te máken en in welke diverse omgevingen dat allemaal mogelijk is.”

Overdragen

De directeur/ondernemer van de Venlose specialist in met name sanitaire en klimaatinstallaties met tien werknemers, is een meer dan enthousiaste pleitbezorger voor de techniek. Dan heeft hij het traject Hybride Techniekopleider toch niet nodig? “Misschien niet. Anderzijds kan het geen kwaad om wat meer te leren over pedagogiek. De schoolklas van vroeger bestaat niet meer, die is nu meer divers. We zien zij-instromers, mensen die omscholen, arbeidsmigranten. Jong, oud, man, vrouw. Dat vergt telkens een andere benadering, een andere manier van communiceren. Tijdens de sessies leren we verschillende technieken, hoe we kennis het beste kunnen overdragen, hoe je verschillende groepen motiveert en enthousiasmeert. Ik denk toch dat ik daar in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens gastlessen en ook bij Lommen Installatie, mijn voordeel mee doe.”

Verbinden

Frank Thijssen volgt het HTO-traject met veel plezier, ook omdat hij tijdens de bijeenkomsten in contact komt met diverse technische specialisten. “Stuk voor stuk mensen met vakkennis, die ze willen overdragen. Aan jonge leerlingen en aan nieuwe medewerkers bij hun werkgevers. Het HTO-traject is in mijn ogen een ideale manier om praktijk en onderwijs met elkaar te verbinden. Als techneut sta je in de dagelijkse praktijk, je bent up-to-date qua vakkennis. Als je dan ook nog weet hoe je die kennis moet overdragen, dan is dat voor alle partijen winst. En HTO past uitstekend bij het proces van een leven lang leren. Als instructeur hou je voeling met het onderwijs en dat kun je weer terugkoppelen naar de werkvloer.”

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Nieuwe online module lasrobot

Nieuwe online module lasrobot

Stel, je overweegt als bedrijf om te automatiseren door een lasrobot aan te schaffen. Maar, is het eigenlijk wel verantwoord en haalbaar? ‘Automatisering’ of ‘robotisering’ maakten voor veel vakmensen geen deel uit van hun opleiding. De nieuwe online module ‘aanschaf van een lasrobot’ geeft jou, als werkende, hele praktische handvaten die je helpen in dit belangrijke beslissingsproces.

Lees meer

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Schrijf je in voor de zij-instroomsessies

Nieuwe data voor de Wij Techniek zij-instroomsessie

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:

Blijf op de hoogte

Elk twee maanden versturen we een nieuwsbrief met daarin onze tips voor ondernemers, praktijkverhalen en relevante informatie over onze ondersteuning. Wilt u ook op de hoogte blijven van ons aanbod en advies? Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief.

adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren